Green flags bij therapeuten

In mijn werk als therapeut hoor ik vaak ervaringen van cliënten met collega-therapeuten, waarbij ik toch soms mijn innerlijke wenkbrauw optrek. Het is niet evident om op een therapeut te botsen met wie het écht goed matcht, maar er zijn wel een aantal zaken waarop je kan letten. Ik zet deze hier voor jou op een rijtje: Een goede therapeut:

-heeft het over jou! Natuurlijk kan de therapeut persoonlijke ervaringen delen als dit het proces van de cliënt vooruit helpt, maar een traject waarbij de rollen omgekeerd zijn, is geen therapie. 

-communiceert vanaf de eerste minuut op een consistente en veilige manier. Al vanaf het maken van een afspraak dien jij je veilig te voelen. Hoe verloopt het eerste contact? Hoeveel info geven ze over de eerste sessie? Hoe reageren ze op jouw vraag naar een andere datum of tijd dan eerst voorgesteld werd? Communiceren zijn vooraf over prijsstijgingen? En hoe voelt dat voor jou?

-is geen vriend. Er is dus geen continu contact buiten de sessies om, zij gaan niet met jou koffie drinken of op café, zij wisselen geen geschenken uit, zij gaan geen romantische relaties met jou aan,… Een therapeutische relatie is een relatie met de nodige afstand, om de veiligheid van elke betrokkene te waarborgen..

-is eerlijk. Als ze jou niet kunnen verder helpen, zullen zij jou doorverwijzen naar een andere hulpverlener die zij beter geschikt achten.

-is ervaringsdeskundig in hetgeen waar jij mee worstelt. Als jij begeleiding zoekt bij een rouwproces, en de therapeut is onbekend met verlies, dan is de kans groot dat jouw therapeut jou wel begrijpt op cognitief vlak, maar het niet doorvoelt heeft hoe het is om iemand te verliezen. Daardoor kan een therapeut die wél iemand verloren heeft, jou beter begrijpen, én jou beter op pad zetten in het omgaan met dergelijk verlies. Als een blanke therapeut bijvoorbeeld, zal ik iemand van kleur minder goed kunnen begeleiden dan een therapeut van kleur, die meer gelijkaardige ervaringen deelt met de cliënt. Check dus zeker ook welke levenservaring de therapeut op zak heeft.

-is een veilig persoon: zij nemen verantwoordelijkheid voor wat ze zeggen en doen, ze valideren jouw emoties, ze werken op jouw tempo, en stellen grenzen en respecteren de jouwe. Ik maak in mijn praktijk mee, dat ik voor de meeste van mijn cliënten de eerste veilige hechtingsrelatie in hun leven ben. Wist je dat de veilige therapeutische relatie op zich, verantwoordelijk is voor maar liefst 85%  van de effectiviteit van de therapie, en technieken voor slechts 15%? Kies dus voor iemand bij wie je je vooral veilig voelt.

-heeft een vooropleiding: wat is de vooropleiding van jouw therapeut? In welke therapeutische stroming zijn zij gespecialiseerd? Vooropleiding zegt niet alles, maar een basis psychotherapeutische basiskennis is aangewezen.

-een goede therapeut is openminded, oordeelt niet, en is nieuwsgierig: een goede therapeut maakt zo weinig mogelijk assumpties, schrikt niet rap op, en als zij dit doen, zullen zij dit benoemen. Therapeuten zijn ook maar mensen, dus uiteraard voelen en denken wij ook van alles tijdens een sessie. Een goede therapeut merkt dit bij zichzelf op, en neemt dit mee in het eigen proces én in het verdere proces van jou als cliënt.

-zit qua kennis en intelligentie op jouw niveau, of leunt er minstens dicht tegenaan: als je als cliënt zelf psychologische termen en concepten moet gaan uitleggen aan jouw therapeut, dan weet je dat je verkeerd zit.

-reguleert hun emoties: een goede therapeut zorgt goed voor zichzelf, om als therapeut volledig mentaal aanwezig te kunnen zijn bij jou als cliënt. 

-een goede therapeut loopt hun eigen proces (oh ja, wij zien zelf ook op zijn minst een therapeut!), én blijft bij. Daarom kan het geen kwaad om te bevragen hoe zij op de hoogte blijven van hun vakgebied, en of zij supervisie volgen. Supervisie is het bespreken van casussen met een supervisor, om zo de therapeut vooruit te helpen met hetgeen waar zij op vastlopen in sessies met cliënten.

Mis ik nog iets? Wat zijn jouw green flags in therapeuten? Laat het me zeker weten onder dit bericht!

Volgende
Volgende

Omarm je ‘niet normaal zijn’